Het Jan van der Togt Museum bestond in 2016 25 jaar. Dat jubileum werd van 15 september 2016 tot 8 januari 2017 in grootsheid gevierd met drie tentoonstellingen, onder de naam '25 jaar Jan': Sam Franciscus & Vrienden - Ting, Appel en Alechinsky', Jan van der Togt & Jan Verschoor - Een vriendschap 'en de opening van de nieuwe museumvleugel' De Schatkamer'.
"Vriendschap is een rode draad door de geschiedenis van Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling "25 jaar Jan" vertelt het verhaal van de warme band tussen kunstverzamelaar en museumoprichter Jan van der Togt en kunstenaar Jan Verschoor, die bijna 25 jaar directeur was van het museum.
Met Verschoor aan zijn zijde bouwde Van der Togt een grote collectie schilderijen van Sam Franciscus. De tentoonstelling "Sam Franciscus & Vrienden" toont buitengewone vroege werken van Franciscus, zo geliefd bij de verzamelaar, en zijn kunstenaarsvrienden Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky.
Naast beelden van Verschoor en schilderijen van Franciscus verzamelde Van der Togt ook voornamelijk glaskunst. De hoogtepunten uit deze internationale kunstcollectie krijgen een vaste plaats in de nieuwe museumvleugel.
JAN VAN DER TOGT & JAN VERSCHOOR
De oprichting van Museum Jan van der Togt in 1991 wordt voorafgegaan door een jarenlange vriendschap tussen Jan van der Togt, oprichter van de bekende Tomado-fabriek, en Jan Verschoor. Van der Togt verzamelde niet alleen kunstwerken van Verschoor, maar liet hem ook adviseren bij het uitbreiden van zijn collectie. Verschoor liet Van der Togt kennismaken met verschillende kunstvormen en kunstenaars. Zo ook met het werk van Sam Francis.
In 1990 bezochten zij samen een tentoonstelling van Franciscus bij de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam. Het werk van de Amerikaanse kunstenaar maakte zoveel indruk op Van der Togt dat hij een uitgebreide collectie begon op te bouwen. Twee jaar later bezochten Van der Togt en Verschoor een tentoonstelling van Franciscus in de Bundeskunsthalle in Bonn. Daar ontmoetten ze Franciscus, maar ook zijn kunstenaarsvrienden Walasse Ting en Karel Appel.
SAM FRANCIS & VRIENDEN
Sam Franciscus woonde en werkte in de jaren vijftig in Parijs. Hij raakte er bevriend met onder andere Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky. In de loop der jaren zijn de kunstenaars erin geslaagd elkaar te inspireren in hun werk. Af en toe maakten ze zelfs samen kunst. Een voorbeeld hiervan is het schilderij "à deux pinceaux" van Ting en Alechinsky, dat ook in de tentoonstelling te zien was.
De nadruk van de tentoonstelling lag vooral op de Parijse periode - jaren '50 en '60. Er zijn onder andere minder bekende abstracte werken van Ting te zien, maar ook bijzondere schilderijen van Franciscus, geïnspireerd op de waterlelies van Claude Monet. De tentoonstelling toont ook een poëtische correspondentie tussen Ting en Franciscus en kleurrijke kostuums van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar die nooit eerder zijn tentoongesteld.
HET BREIDINGSGEBIED
Om de Vaste collectie nog mooier te kunnen presenteren, opende Museum Jan van der Togt een nieuwe vleugel met twee ruime tentoonstellingszalen. "De Schatkamer" herbergt permanent de hoogtepunten van de internationale kunstcollectie: de toonaangevende glascollectie en schilderijen van Sam Francis. De tentoonstellingsruimte van het museum neemt toe met 300 m2.