Over Museum JAN
Museum JAN is een museum voor beeldende kunst in Amstelveen en blinkt uit in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde internationale topkunst en zocht naar wat hem esthetisch boeide. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma.
Sinds januari 2020 gaat Museum Jan van der Togt verder onder de naam Museum JAN. JAN verwijst naar de oprichter Jan van der Togt. Maar JAN verwijst ook nog naar iemand anders, namelijk Jan Verschoor. Hij was de adviseur van Van der Togt, mede-oprichter van het museum en voormalig directeur. Daarnaast is hij kunstenaar en maakt zijn werk onderdeel uit van de vaste collectie.
Het museum is om het huis van Verschoor heen gebouwd aan het Dorpsplein in Amstelveen en daar woont hij nog steeds! Vanuit het museum kan de bezoeker de woonkamer van Verschoor inlopen en zijn kunstcollectie bewonderen.
Dus, met een frisse, aansprekende naam maken we ons op voor de toekomst en gaan we niet voorbij aan onze unieke oorsprong. Dankzij Jan en Jan bestaat Museum JAN.
Missie & visie
“Museum JAN maakt beeldende kunst en design op eigentijdse wijze voor een breed publiek toegankelijk. Het is een inspirerende ontmoetingsplek waar regionale, nationale en internationale verhalen over kunst, cultuur en lokale geschiedenis centraal staan. Museum JAN is ook een ondernemend museum en wil met haar museale activiteiten midden in de samenleving staan en bijdragen aan het creatieve vermogen en de sociaaleconomische ontwikkeling van Amstelveen en omgeving.”
Om bovenstaande missie te kunnen vervullen heeft het museum de volgende taken als kerntaken geïdentificeerd:
Het behoud en beheer van de vaste collectie, bestaande uit moderne en hedendaagse kunst en glaskunst, en deze toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen.
Middels tentoonstellingen over beeldende kunst, glaskunst & design, een breed publiek verrijken en inspireren.
De werving van additionele inkomsten, mede door de professionalisering van de fondsenwerving en evenementen en de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen.
Het museum streeft ernaar zijn collectie sculpturale glaskunst uit te breiden en te verdiepen. Het museum richt zich vooral op materiële getuigenissen van de mens en zijn omgeving en voldoet daarmee aan de ICOM definitie. Het museum sinds 1 januari 2012 door de belastingdienst aangemerkt als instelling met een culturele ANBI-status.
Historie
Jan van der Togt (1905-1995)
Het museum dankt zijn oorspronkelijke naam aan Jan van der Togt, industrieel en kunstverzamelaar. Van der Togt was de oprichter en directeur van de succesvolle Tomado-fabriek: Van der Togt Massaproducten Dordrecht, die allerlei huishoudelijke hulpmiddelen produceerde. Het bekende Tomadorekje – met kleurige metalen planken – hing in vele Hollandse huishoudens en behoort inmiddels tot menig museale designcollectie. Architect en ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) noemde de Tomado-producten een ‘schoolvoorbeeld van excellent Hollands ontwerp’.
De geboorte van een verzamelaar
Jan van der Togt had altijd al oog voor design en kunst. Zo gaf hij de beroemde Nederlandse architect Huig Maaskant (bekend van de Euromast en het Groothandelsgebouw in Rotterdam) de opdracht om zijn industriële gebouwen te ontwerpen in de functionalistische stijl van de Nederlandse Nieuwe Zakelijkheidsbeweging. Het revolutionaire kantoorgebouw - Het Tomadohuis - in Dordrecht (1962) werd een begrip. Maaskant stelde Van der Togt ook voor aan de beroemde beeldhouwer Ossip Zadkine in zijn Parijse atelier. Van der Togt gaf Zadkine de opdracht een groot reliëf te ontwerpen voor zijn fabriek in Etten-Leur. De collectie van het museum bevat een bronzen beeldengroep van deze beroemde beeldhouwer.
Het ontstaan van een collectie
Na de verkoop van zijn Tomado-fabrieken in 1971 begon Jan van der Togt zich intensief bezig te houden met hedendaagse kunst. Hij bezocht musea, galerieën en kunstbeurzen. Hij verzamelde niet alleen beelden, maar ook schilderijen en hedendaagse glaskunst. Jan Verschoor, een van de beeldhouwers wiens werk hij verzamelde, werd zijn adviseur. Samen brachten ze een indrukwekkende museumcollectie bijeen. Gaandeweg ontstond het idee om de collectie toegankelijk te maken voor het publiek en in een museum te plaatsen. De museumstichting is in 1990 opgericht. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Jan van der Togt en Jan Verschoor opende het Museum Jan van der Togt in 1991 zijn deuren in de Amstelveense Dorpsstraat. Jan Verschoor werd directeur en bleef - ook na het overlijden van Jan van der Togt in 1995 - het ondernemende boegbeeld van het museum. Naast het beheren en tonen van de unieke glascollectie heeft het museum vanaf het begin tentoonstellingen georganiseerd met een breed scala aan disciplines, variërend van schilderkunst tot beeldhouwkunst en glaskunst. Ook fotografie en mode kwamen regelmatig aan bod.
Gebouw
JAN is gehuisvest in een gebouw dat is ontworpen door Hoogeveen architecten. Het museum is gevestigd aan de Dorpsstraat 50 in het hart van het oude dorp Amstelveen, vlakbij het stadhuis. Hoewel het er van buitenaf intiem en bescheiden uitziet, heeft het een expositieruimte van zo'n 1.100 m2. De ingang van het museum bevindt zich op het oude stadsplein.
Het gebouw aan de Dorpsstraat 40-42 is een gemeentelijk monument. Het gebouw is in 2010-2011, dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland, volledig gerenoveerd en toegevoegd aan Museum JAN.
Naast het museum ligt de voormalige openbare basisschool; een karakteristiek schoolgebouw dat dienst doet als educatieve ruimte voor het museum en de werkplaats van Jan Verschoor.
Oude Dorp
Amstelveen heeft zich in de 13e eeuw ontwikkeld van een klein buurtschap voor veenarbeiders tot een stad met bijna 90.000 inwoners. Het zogenaamde Oude Dorp (oude dorpskern) van Amstelveen is altijd het centrum van activiteiten geweest en bloeit als nooit tevoren! Museum JAN vormt het centrum van een grote verscheidenheid aan originele winkels en leuke horecabedrijven, variërend van pubs en traditionele pizzeria's tot een prachtig visrestaurant en een Michelin-sterrenrestaurant.
www.oudedorpamstelveen.nl
Organisatie
Medewerkers
Marieke Uildriks - Directeur
Tomas Hillebrand - Curator / Projectmanager tentoonstellingen
Sem van Riel - Manager algemene zaken
Vera Seegers - PR & Communicatie
Sophie de Geus - Onderwijs & Activiteiten
Jan Verschoor - Adviseur / oprichter van de collectie
Raad van Toezicht
Museum JAN wordt beheerd door de Jan van der Togt Stichting. Dit gebeurt volgens het model van de Raad van Toezicht zoals beschreven in de Code Cultural Governance. Deze code wordt gevolgd in het (personeels)beleid van het museum.
Leden Raad van Toezicht
De heer E. Van Emmerik (voorzitter)
Mevr. M. Flik
Mrs. E. Ágoston
Comité van aanbeveling
Mevr. M.IJ. Meyer-Bergmans (Directeur MAB Kunstfonds)
Dhr. A.D. Mulder (directeur van Amerborgh International en commissaris van USG People)
Dhr. C. van Zadelhoff (Oprichter DTZ Zadelhoff)
Dhr. J.J.N. Rost Onnes (voormalig Honorair Consul-generaal van Japan in Amsterdam)
Mevrouw M.M. van 't Veld (Voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei)
Dhr. F. van Westerloo (bestuurslid van het Koninklijk Concertgebouworkest en voorzitter van de Stichting KCO-Donoren)
Jaarverslagen van Museum JAN
Jaarverslagen van de Stichting Vrienden van Museum JAN
Vacatures
Vacatures
Er zijn momenteel geen vacatures.
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Museum JAN. Museum JAN kon niet bestaan zonder hun enthousiaste inzet. Bent u geïnteresseerd om te helpen als gastheer achter de toonbank, in de winkel en in de hal? Neem dan contact op met sem.van.riel@museumjan.nl of bel 020-6415754 voor meer informatie.