Terug naar overzicht

Ans Markus


  • Museum JAN 50 Dorpsstraat Amstelveen, NH, 1182 JE Nederland (kaart)
MUSEUM-VDTOGHT_UIT38_1511-pdf-868x1132.jpg

Vanwege het succes is de overzichtstentoonstelling van Ans Markus in het Jan van der Togt Museum met drie weken verlengd: tot 28 januari 2018. De tentoonstelling heeft tot nu toe bijna 15.000 bezoekers getrokken.

Ans Markus onderzoekt de schaduwen van het leven op een opvallende manier, met inbegrip van de recente reeks schilderijen "verborgen verdriet" en "de pijn van het oude". Ook schilderde ze een serie jeugdportretten van Frida Kahlo en Modigliani, waarmee Markus haar bewondering uitspreekt voor haar gerespecteerde voorgangers.

Daarnaast is er een brede selectie van eerder werk zoals de schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen, maar ook beelden in brons en porselein die Markus al enkele jaren maakt.

Met deze nieuwe kant van haar toch al zo veelzijdige kunstenaarschap trekt ze nu, na een succesvolle tentoonstelling, bijna 90.000 bezoekers naar Museum de Fundatie in Zwolle. Voor het eerst zijn alle creatieve uitingen op één plek te bewonderen.

PERSOONLIJKE INVOLVENTIE De kunst van Ans Markus (1947) vormt een persoonlijke mythologie, die een eigen wereld van denken, beleven en voelen omvat. Een sterke betrokkenheid bij haar medemens is kenmerkend voor Markus.

Haar tekeningen, schilderijen en recentelijk haar sculpturen in brons en porselein zijn het resultaat van een grondig en meedogenloos zelfonderzoek, waarmee ze een stem geeft aan brede levende gevoelens, vooral bij vrouwen. In "the pain of old" speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over het laatste leven van haar moeder, dat zij in een verpleeghuis heeft doorgebracht. De portretserie "verborgen verdriet" gaat niet over vrouwen maar over mannen. De kunstenaar zoomt in op mannen die zorgen en verdriet dragen waar de buitenwereld niets van weet. Hun lijden verhindert de mannen om hun ware gezicht te laten zien.

ARTIST PORTRAITS In navolging van haar hommage uit de jaren tachtig schilderde Markus tussen 2013 en 2015 de jeugdportretten van Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gaugain, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Edward Hopper en Vincent van Gogh in haar bekende realistische stijl. Daarbij vroeg ze zich af of deze kunstenaars zich al in hun jeugd konden voorstellen wat ze met hun kunst zouden bewerkstelligen. In hoeverre is het kunstenaarschap een lotsbestemming? Met een zelfportret als meisje stelt Markus zich ook die vraag en zet hij zich in één beweging in de kunsthistorische traditie van schilders die mensen als uitgangspunt nemen in hun werk. Andere hommages aan de tentoonstelling zijn couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yohjio Yamamoto, Vivien Westwood en Oscar de la Renta. Er zijn ook enkele portretten van beroemde Nederlanders zoals Arjan Ederveen, Freek de Jonge, Job Cohen en anderen en een selectie uit haar indrukwekkende Medea-cyclus uit de late jaren '90. Ook schilderijen uit de magisch realistische serie windmolens, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken, ontbreken niet in het Jan van der Togt Museum.

BRONZE IMAGES EN PORCELAIN Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein. Ze maakte beelden die qua thema sterk verwant zijn aan haar schilderijen. Het fysieke aspect van het kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze toen nodig had. Dit resulteerde in een groot aantal bronzen beelden.

Op alle zondagen tot en met 28 januari 2018 is kunstenaar Ans Markus van 13.00 tot 15.00 uur in Museum Jan van der Togt om de bezoekers rond te leiden in haar tentoonstelling. De boarding tours vinden altijd plaats om 14.00 uur. Vanaf 7 november 2017 is werk van Markus ook te zien in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Vorige
Vorige
13 juli

Bernard Heesen

Volgende
Volgende
2 februari

Archief: Walasse Ting 丁雄泉