Van 29 januari tot 28 maart 2016 wijdde Museum Jan van der Togt een tentoonstelling aan het werk van Herman Brood, dat dat jaar 70 jaar zou worden. De tentoonstelling toonde schilderijen en tekeningen uit een aantal particuliere collecties, waaronder die van de familie Brood.
Herman Brood (1946 - 2001) schilderde zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobrabeweging en in het bijzonder van Lucebert. "Ik leer veel van mijn dochter. Lucebert deed dat ook. Soms vraag ik me af of hij alles zelf heeft gemaakt of een van zijn kinderen. "Brood werd ook beïnvloed door de popartartiest Robert Rauschenberg en de abstracte expressionist Jackson Pollock.
"Uw zoon is kleurenblind, maar dat is geen ramp. Hij kan allesbehalve een beeldend kunstenaar worden, "de schoolarts vertrouwde Brood's moeder toe. Wat niemand dacht dat mogelijk was, gebeurde. "Ik begon al op zeer jonge leeftijd te tekenen en had mijn hele leven geweten dat ik schilder zou worden. Na de kleine maten op papier groeide mijn zelfvertrouwen langzaam en begon ik grotere doeken te maken. ”
In zijn schilderijen koos Brood vooral voor primaire kleuren. Met zwarte verf voegde hij soms teksten of gedichten toe. "Het gebruik van slogans is terug te voeren op strips. Ik wil een beeld of situatie vastleggen. Een doekje of kleur is bij lange na niet genoeg, laat staan een behangpatroon. "
In 2001 maakte Brood een einde aan zijn leven door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Zijn geest leeft echter voort in het omvangrijke oeuvre dat hij achterliet.
Foto: Gerard Wessel Fotografie